Hej på er!

 

Tack för ett jättetrevligt samtal med er och er underbara vän, Samba. Jag hoppas att vårt samtal med henne gav er svar på eventuella frågor eller funderingar som ni kanske har haft runt henne eller om inget annat så fick ni en möjlighet att ta del av hennes tankar och funderingar om livet på ett litet annorlunda sätt…

 

När jag nu återger samtalet så använder jag mig av hennes ord och meningar och är det något ni undrar över är ni varmt välkomna att höra av er så försöker vi lösa det på bästa sätt. Annars så får ni ha det så gott och lycka till framöver med alla era hundar!

 

2011-11-04 Samba 6 år

 

Oj, det här skall faktiskt bli lite spännande! Brukar bli knådad lite här nere annars, faktiskt skönt när man väl kopplar av och kan tillåta sig att ta emot. Annars så trivs jag bäst som en fri hund. Vill gärna göra lite som jag själv vill. Är absolut inte olydig, men vill gärna inte ha någon som bestämmer över mig. Jag har lärt mig att det gäller att locka och plocka ibland för att få sin vilja fram, men är man en drottning så är man. Jag kan göra lite konster ibland för att fjäska för dem lite. Är väldigt duktig och lättlärd. Om du visste hur många konster jag har på min repertoar!

 

Hon visar mig en bild på hur hon dansar tillsammans med dig och jag får känslan av att det var jätteroligt. Och det var tydligen freestylen hon berättade om här. Hon nämnder också om att ni slutade med detta eftersom hon inte var riktigt okej i sin kropp. Jättekul! Jag förstår egentligen inte varför vi lade av för vi kunde ju ha fortsatt lite… Hon nämnder att hon ibland har lite känningar i höger framben.

 

Men det finns så mycket annat att glädjas över här i livet också. Jag älskar att gå på promenader. Älskar att upptäcka det som finns omkring mig. Jag vet att varje sak tar sin tid. Nu håller jag på att utveckla mitt inre. Har blivit mycket aktiverad med tanke lösningar, något som jag älskar! Har alltid älskat att jobba med huvudet och benen, men nu är det mest hjärnan.

 

Hon berättar att ni ställer ut henne och att hon är en stjärna på utställningarna. Jag älskar att få visa upp mig och känna all beundran från folket, speciellt ifrån domaren. Är född till det, har en talang och en naturbegåvning för utställningar. Vet hur jag skall föra mig och visa upp mig ifrån min bästa sida. Är otroligt stolt när jag går in med matte och naturligtvis hon med mig också!

 

Jag älskar att leva. Jag njuter av varenda sekund av livet. Finner glädje i det mesta. Är en positiv hund som alltid ser möjligheter. Ser sällan bakåt utan blickar framåt.

 

Jag får känslan av att det finns mer hundar i familjen som hon hjälper till med och tar ansvar för. Jag är en duktig läromästare för andra hundar. Har lätt för att umgås med andra så länge de sköter sig. Vill inte veta av något dravel. Jag bestämmer, punkt slut!

 

Hon berättar om att hon har haft problem med tandsten och att det är viktigt att man kollar upp tänderna med jämna mellanrum, men just nu har hon tydligen inga problem med tänderna. Tycker inte om att knapra på stora saker. Är lite för lat för det, men de där hårda smaskiga grejerna fungerar bra fast de får inte vara för stora.(Små runda tuggben?)

 

Trivs bra med mitt liv. Är en viktig familjemedlem. De är otroligt lyhörda för mina önskningar och behov. Är så tacksam för det och över all kärlek och omsorg jag får.

 

Hon berättar om att ni har funderingar på en ny liten bil och hon undrar lite förskräckt om den inte är lite för liten. Troligtvis är hon lite rädd för att hon inte skall få plats med alla sina vinster och rosetter i den. Då visar hon mig en bild på en rosa/lila rosett och säger: ”får de plats att hängas upp där inne så att folk ser och förstår vem som åker med?”. Man kan ju önska sig när man ändå håller på! Tycker om att åka bild. Älskar att få komma till nya ställen.

 

Matte är duktig i skolan, men hon får inte bara se målet utan dela upp (skolarbetet) det i etapper för då blir det lite lättare. Det känns som om du har något stort prov på gång, men läs på i etapper så blir det inte så mäktigt, precis som Samba sa. Jag tar alltid en sak i taget. Det är sällan något stressar upp mig. Är lugnt och stabil av mig och det borde du också försöka tänka på att vara. Matte stressar lätt upp sig för saker. Sätter alldeles för hård press på sig själv, sluta upp med det½ det viktigaste är att man mår bra och trivs med sig själv här i livet.

 

Hon berättar om någon knöl, muskelknuta som hon har haft och varit lite besvärad av.

 

Hon visar mig en liten damm och man kan tydligen gå runt den på någon slinga. Där tycker hon om att gå. Den vägen ger frid och fröjd, skulle vilja gå dit någon gång igen.

 

Trappor, tycker inte om trappsteg. Tycker inte om förändringar med olika konstellationer. (Husvagnen) Jo, nu är det okej fast det var jobbigt i början och tack för att ni rättade till trappan! Förresten sa jag inte att jag älskade att åka ut och upptäcka nya ställen?!

 

Går det inte att ordna en röd puff till mig? (Pall)

 

Hur blir det med prinsessklädseln? Jag vet om att matte är ute och tittar efter kläder på internet. Är inte främmande för att visa upp mig i fina kläder. Det är inte alls löjligt. Är man en stjärna så är man!

 

Hon berättar om något foderbyte som hon inte tyckte om i början, men det blev bättre efter ett tag som hon sa. Antagligen tar hon upp detta för det är prat om det igen, men som sagt det blev ju bra så hon gick ner lite även om hon inte var förtjust i dieten från början fast nu verkar det vara okej att börja igen… Ja, älskar man god mat så gör man…

 

Hon visar mig en bild på hur hennes ”lillmattes” händer gör något med hennes favoritgodis. Tydligen var det när du satt och delade ”frolicarna”. Det godiset älskar jag! Kan nästan sälja min själ för lite gott godis ibland.

 

Hon berättar om att ”stormatte” har haft problem och ont i sin rygg och att det fortfarande inte är bra då hon har ont. Matte skall vara rädd om sig. Gå och kolla upp det!

 

Hon ger mig en snabb bild på en agilityplan. Jag kan hoppa igenom ringar, kul fast lite barnsligt. Var duktig på att balansera och jag var väldigt snabb, jag är snabb! Hon berättar lite kort även här om att ni slutat träna henne i det syfte för att vara rädd om hennes hälsa, men hon önskar att ni gör lite agility med henne.

 

Matte är väldigt duktigt på det och måste gå vidare med den andre. Här berättar hon lite kort om att du tränar en annan hund och att du måste släppa skuldkänslorna och koncentrera dig på den andra fullt ut, utan att känna dåligt samvete för henne. Jag gläds med den andre och för deras skull. Jag frågar er om det är en hane som ni tränar för hon berättar om en ung hane (Lelle) som hon får plocka ner lite på jorden. Men den ni tränar var en tik, Edina. Fast hon får man också plocka ner på jorden ibland. Jag får plocka ner henne på jorden för hon är något enormt viljestark, men definitivt inte lika klok som jag! Men hon kommer att lära sig. Jag hjälper till på bästa sätt.

 

Svamp, varför får vi inte ut och plockar svamp? Älskar att bara lalla omkring i skogen utan mål, lite här och lite där…

 

Hon visar mig en rulle, en ”tom” hushållsrulle och den verkar vara tänkt som en leksak, men hon tycks inte förstå idén med det. Fattar inte riktigt vad jag skall göra med den. Nej, jag vill nog ha lite roligare saker än så. Är för klock för att leka egentligen, men att leta mat är helt okej!

 

Hon visar mig en liggplats, tydligen din säng och säger att hon tycker att det är jobbigt när den andre (Edina) kommer dit och försöker ta hennes plats. I och för sig är jag mentalt starkare fast ibland är hon för dum för att det ska vara bra för henne…

 

Hon visar mig en bild på hur ni är ute och går med hundarna, alla andra är kopplade men inte hon och det känns en sådan total lycka över det. De kan gott gå kopplade. Man måste väl ändå få lite förmåner eller hur?

 

Sedan visar hon mig en bild på spisen och ugnen som är nedanför och det tycks hänga en handduk på själva handtaget på ugnen, men vi blev inte riktigt klocka på vad hon ville ha sagt med det men att hon tyckte det var dumt at hänga något där eftersom man då inte såg inte för handduken. Hoppas att ni kan hitta en lösning på det för jag är helt övertygad om att det finns en.

 

Hon visar mig en rundad trappa som går nerför och hon tycker att det kan vara lite halt där när hon kommer ner farandes. Här har hon en önskan om en matta vid trappans slut som dämpar hennes framfart lite.

 

Hon visar mig en bild på en matskål och då är det mat på gång och det känns väldigt ”stressigt” för de andra velar omkring som hon sa. Samba har en önskan om att få äta lite avskilt.

 

Hon visar mig en jättefin bild på en röd flugsvamp och pratar om någon prydnad. Där ser ni, det är inte så dumt med svamp ändå!

 

Nu visar hon mig en bild på en resväska och sekunden efter så visar hon mig en handväska och jag får en känsla av att hon försöker varna er för att det kan vara fel på låset på något sätt eller att något kan ramla ur. Så ta en titt på era väskor.

 

Hon berättar om att det har blivit en förändring sist då ni klippte/filade hennes klor och det var jättebra. Tydligen var hon väldigt nöjd med det nya trimbordet. Hon tycker också att det är bra att man tar det försiktigt med klorna, en och en för hon tycker att det är lite obehagligt för man vet ju aldrig som hon sa.

 

Hon visar mig hur hon blir badad och säger att hon blir upp fluffad efteråt och det tycker hon om eftersom hon blir så fin av det.

 

Sedan avslutar hon sitt samtal här med oss och hon verkar vara mycket nöjd och tacksam över att hon fått tala och att ni har lyssnat så uppmärksammat på henne.